Hoe ontstaat een afplatting van het baby hoofdje?

Vaak onstaat een schedelvervorming al voor de geboorte of intra-uterien. De baby kan al vroeg ingedaald zijn, tegen het bekken liggen drukken of het gebruik van de vacuümpomp bij een moeilijkere geboorte kan een schedelvervorming in de hand werken.

In tegenstelling tot vroeger ontstaan nu ook heel veel asymmetrieën na de geboorte. Door de constante rugligging zowel ’s nachts als overdag is de drukverdeling op de schedel niet meer goed verdeeld. Omdat jonge baby’s het hoofdje nog niet in het midden kunnen houden, zal onder invloed van de zwaartekracht het hoofdje naar 1 kant vallen. Als de baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant houdt ontstaat er een voorkeurshouding, waardoor een afplatting van de schedel kan ontstaan (plagiocephalie).

Het is voornamelijk door die constante rugligging dat de incidentie van plagiocephalie en voorkeurshouding stijgt. De rugligging en andere maatregelen hebben er wel voor gezorgd dat wiegendood drastisch is verminderd. Dus als slaaphouding is rugligging absoluut te adviseren.

Toch is het belangrijk tijdens het wakker zijn van de baby dat alle houdingen en voornamelijk buikligging gestimuleerd wordt.

Buiklig is van groot belang voor het verder ontwikkelen van andere motorische vaardigheden zoals het kruipen, optrekken, stappen....

plagiocephalie.webp
20190207_094007.jpg

Wat doe ik als Bobath therapeut?

​Door mijn kennis van de normale ontwikkeling kan ik de motoriek van je kind helpen stimuleren. De ouders krijgen tips en advies mee naar handling en positionering van je baby.

Soms kan het zijn dat er reeds verkortingen of bewegingsbeperkingen in de hals aanwezig zijn. Die kan ik via mobilisaties en facilitaties verbeteren.

Om een goede evolutie objectief te kunnen evalueren, neem ik indien u dit wil een plagiocephalometrie af. Met behulp van plagiocephalometrie kan ik eveneens de ernst van de afplatting gaan berekenen. Op die manier kan de evolutie objectief bekeken of vergeleken worden.

 

Tips voor de ouders:

www.vooruitopdebuik.be

www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/afwijkingen/schedel/

Brochure NCJ: preventie en handling bij baby’s met voorkeurshouding

20181211_122353.jpg