In de motorische ontwikkeling doorlopen baby’s en peuters verschillende motorische mijlpalen zoals omrollen, sluipen, zitten, kruipen, zich rechttrekken,... om uiteindelijk tot stappen te komen.

Het gebeurt regelmatig dat een baby of peuter wat 'vastraakt' in de motorische ontwikkeling en een extra ‘duwtje’ nodig heeft  om de ontwikkeling wat  te stimuleren (bv. poepschuivers  of billenschuivers, baby's met een voorkeurshouding, baby's met refluxproblemen, kinderen die moeilijk houdingsveranderingen maken, ... ).

Door onze kennis als Bobath therapeut van de normale motorische ontwikkeling helpen wij ouders om de motoriek van hun kind te stimuleren. Hierbij geven we tips en advies naar positionering en stimulatie van je kind aangepast aan zijn ontwikkelingsleeftijd.

Er wordt nauw samengewerkt met de ouders en bij voorkeur ook met de crèche of onthaalmoeder, zodat deze oefeningen ook buiten de therapie kunnen worden toegepast. Het belang van buiklig staat hierbij sterk op de voorgrond.

 

                                                     

 

20190504_172416.jpg
20190505_092223.jpg

       Positieve effecten van buiklig:   www.vooruitopdebuik.be

  • Buiklig versterkt de nek-, rug- en buikspieren die nodig zijn om te kunnen rollen, sluipen, zitten, kruipen en stappen.

  •  In buiklig gaat de baby leren om zijn gewicht te verplaatsen. Dit helpt om de nodige kracht en stabiliteit te ontwikkelen die later belangrijk zijn bij het zitten, kruipen en houdingsovergangen.

  • Het evenwicht wordt getraind en de baby wordt zich bewust van het eigen lichaam

  • De baby zal zijn handjes beter zien; dit zicht op de handjes bevordert op zijn beurt de coördinatie en de handvaardigheid.

  • Kalmerend effect

  • Stimulatie van visuele en mentale ontwikkeling

  • Vertrouwen en onafhankelijkheid stimuleren